Rantasalmi

Rantasalmen kirkko, Kirkkotie, puh. 040 075 4158.

Rantasalmen museo, Ohitustie, Myllyranta, puh. 040 827 1075 (kesä-, heinä- ja elokuu), 040 558 5288 (muina aikoina).

Linnansaaren kansallispuisto. Alue on saimaannorpan kotiseutua. Pääsaaressa, Linnansaaressa, on viitoitettuja retkeilypolkuja ja luontopolku, leirintäalue sekä useita keitto- ja telttailupaikkoja.

HakoApajan Aikhituvat – Suomen suurin uppopuukylä, Rantasalmi, puh. 0400 939 970, www.porosalmi.net/hakoapaja, hakoapaja@porosalmi.net. Omaperäisen ITE-taiteilija ja hakorakentaja Esa Heiskasen aikhikylän näyttelyt: Aikhitupa ja Savotta-Sali: Hakorakentaja Esa Heiskasen elämäntyö-näyttely, alueen ja suvun historiaa ja HakoApajan rakennusvaiheita. Korppivuoren Pirtti: HakoPuu-näyttely, jossa järveen vajonneen muinaismetsän historiaa ja Mari-emännän HakoPuu-runoja. Savotanraitti - massiivinen tilataideteos: muistoja ja mielikuvia entisajan savotoilta sekä Savotta-sarjan myyntinäyttely. Käsityöpirtti: Luovuus suvussa -näyttely -Eila Heiskasen tekstiilitaidetta. Kalastaja-Einon tupa: Porosalmen historiaa, kalajuttuja ja norppatarinoita. Emännän tupa: Näyteikkunoita ja muotia. Avoinna 1.-31.7. päivittäin klo 12-18 (kesä- ja elokuussa sopimuksen mukaan). Pääsymaksu näyttelytiloihin: aikuiset 14 e, lapset (8-17 v.) 7 e, perhelippu 35 e (2 aikuista ja lapset alle 18 v.), eläkeläiset ja opiskelijat 12 e. Liput ja opasmoniste kahvilasta. Ryhmien vierailut ja opastukset aina tilauksesta sopimuksen mukaan. Kahvila-asiakkailla ja näyttelyvierailla vapaa pääsy pihapiiriin ja näköalaterassille.

Hakovuoren Näköalakahvila ja -terassi, Rantasalmi, avoinna 1.-31.7. päivittäin klo 12-18. Päivittäin tuoreita, suolaisia ja makeita kahvileipiä sekä muurikkalettuja, terassilla anniskelu. Kahvilassa katettu lasikuisti ja avoterassi sekä lasten leikki- ja puuhapaikka.

Porokylä, Porokylässä ei ole parkkipaikkoja joten Porokylään saavutaan kävellen. Auton voi jättää Järvisydämen parkkipaikalle osoitteessa Porosalmentie 313. Opastetuilla retkillä opas noutaa Järvisydämen safaritalon edestä, puh. 044 274 7078, porokyla@saimaaholiday.net, www.porokyla.com. Ohjelmapalveluita: poro-ohjelmia, opastettuja kalaretkiä, norppa- ja saaristosafareita, luoto-ohjelmapalvelut. Porokylässä myös kahvila. Kauan sitten, kun ensimmäiset asukkaat jääkauden aikaan asuivat Savonlinnan seudulla, täällä oli myös poroja. Siitä on saanut nimensä Porosalmi Rantasalmella. Porokylässä, joka siellä nykyään sijaitsee, voit tutustua poroihin ja heidän elämään ympäri vuoden. Poroelämyksiä ja paljon muitakin aktiviteetteja voit varata kätevästi verkkokaupasta.

Ateljee-galleria Villi Villa, Rantasalmi, puh. 050 461 9202. Taidemaalari Pentti Ikäheimosen ateljee-galleria kauniin suomalaisen järvimaiseman keskellä Rantasalmella. Paikan päälle pääsee myös vesitse, rannassa laituri.

Osikonmäki - savolainen kylämaisema ja näkötorni luokiteltu arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi. Näkötorni sijaitsee n. 2 kilometriä Rantasalmen keskustaajamasta Papinmäentien varrella. Vihreän Kullan Kulttuuritie ja seutukunnallinen vaellusreitti kulkevat näkötornialueen kautta.

Haapaniemen muistomerkki, Kadettikunta ry:n vuonna 1931 pystyttämä Haapaniemen muistomekki sijaitsee kadettikoulun alkuperäisellä paikalla noin 10 km Rantasalmen keskustasta länsiluoteeseen.